Socialdemokratiet taler med to tunger

Folketingsvalget nærmer sig med hastige skridt, og Socialdemokratiet vil selvfølgelig gerne til magten igen, men de har et problem; deres vælgere er splittede i udlændingespørgsmålet. Der er de humanistiske-radikale socialdemokrater, der gerne vil åbne grænserne, og så er der dem, der gerne vil have en realistisk udlændingepolitik.

Det samme gør sig gældende for deres politikere. Selvom folketingsgruppen udadtil står samlet, har folketingsmedlemmer som Yildiz Akdogan (læs mere) og Mette Gjerskov (læs mere) fået frataget deres ordførerskab, efter at have modsat sig partiets nye udlændingepolitik.

Henrik Sass Larsens udmeldinger
En anden politiker, der er gået imod den politiske linje – dog som tilhænger af en stram udlændingepolitik – er gruppeformand Henrik Sass Larsen, som siger at han gerne vil ud af internationale konventioner, og at Menneskerettighedsdomstolen blander sig i alt for meget. (læs mere)

Dette har dog ikke haft konsekvenser for ham. Til dels fordi han er så højt placeret i partiet, og til dels – kunne man forestille sig – fordi hans opgave er at tilfredsstille de socialdemokrater, der gerne vil have en realistisk udlændingepolitik. Dog er Mette Frederiksen ude at korrigere hans udtalelser. (læs mere) Og hvorfor så det? Fordi man ikke vil skræmme de humanistiske-radikale socialdemokrater væk.

Det parlamentariske grundlag
Et andet problem for Socialdemokratiet er de partier, der skal være deres parlamentariske grundlag. Altså de Radikale, Enhedslisten, Alternativet og SF.

SF kan muligvis gå med til nogle få udlændingestramninger, men de tre andre partier kommer kun til at give problemer. Spørgsmålet er, om man overhovedet kan regne med Socialdemokratiets påståede stramme udlændingepolitik, eller om det blot er et bluffnummer for at få magten?

Baglandet
Når det kommer til stykket, kan man godt være i tvivl om, hvorvidt Mette Frederiksen har opbakning blandt medlemmerne til den nye stramme kurs. Til partiets kongres har der været stor offentlig kritik fra de menige medlemmer. (læs mere)

Derudover kan man, ved almindelige observationer på for eksempel Facebook og andre sociale medier, ofte opleve socialdemokratiske kommunalbestyrelsesmedlemmer og andre i det socialdemokratiske bagland, der på mest perfide vis angriber for eksempel Dansk Folkeparti og andre, der ønsker en stram udlændingepolitik.

Troværdigheden
Ud fra de nævnte eksempler, hvor troværdig kan man så regne med Socialdemokratiets nye stramme kurs er?
Ret utroværdig, hvis man spørger mig.

Jeg er ikke i tvivl om at topledelsen har gode intentioner, men så længe man taler med to tunger, og så længe der er stor modstand i baglandet – hvilket der nok vil fortsætte med at være de næste 100 år – så må man konkludere, at man ved en stemme på Socialdemokratiet ikke aner, om man får en stram eller en slap udlændingepolitik.