Lad os gå foran med et godt eksempel

Johan Emil Rasmussen

Indlægget er også bragt som læserbrev i Fyns Amts Avis: https://faa.dk/artikel/debat-lad-os-gå-foran-med-et-godt-eksempel

I fredagens leder i Fyns Amts Avis tager Rikke Bekker fat i et vigtigt emne om tonen på de sociale medier. Jeg er enig i, at der er et alvorligt problem, men vi skal samtidig også passe på, at vi ikke går for vidt i vores iver efter at løse det.

Vi må erkende, at det ikke er alle der kan udtrykke sig så pænt og poleret, som os der er mere medievante måske gør. Det skal der, indenfor rimelighedens grænser, være plads til – ellers risikerer vi en situation hvor det kun er akademikere, som kan deltage i den offentlige debat.

Hvor går grænsen så? Der er nok en gråzone, for jeg mener stadig at der skal være plads til følelsesladede debatter, hvor der kan ryge en finke af panden, uden at der efterfølgende skal lukkes helt ned for debatten. Kampen imod hadtale må heller aldrig blive et dække for at lukke ned for holdninger, som man ikke bryder sig om.

Under kommunalvalget i 2017 oplevede jeg utallige grove beskeder på de sociale medier. Dengang handlede det primært om mit udseende. Noget som undrede mig meget dengang var, at andre der deltog i debatterne ikke tog mere klart og tydeligt afstand fra den slags kommentarer. 

Og måske er det netop her at vi har muligheden for at gøre den største forskel. For som borgere og specielt politikere, skal vi bestræbe os på at gå foran med et godt eksempel. Vores ageren kan have en stor afsmittende effekt på resten af befolkningen. 

Ligeledes må vi som enkeltpersoner stille folk til ansvar for hvad de skriver. Jeg tror de fleste af os har prøvet at have en bekendt på Facebook, som vi fra virkelighedens verden kender som et fredsommeligt og civiliseret menneske, men som alligevel kan vise sig at være helt anderledes på de sociale medier. Et kvalificeret bud fra mig er, at de fleste af dem vil blive pinligt berørte, hvis de i virkelighedens verden bliver konfronteret med hvad de skriver på for eksempel Facebook.

Lad os i fælleskab huske på alt dette frem mod det kommende kommunalvalg til efteråret. Uagtet politiske uenigheder må vi stå sammen om at insistere på en politisk debat, som er baseret på fredlig samtale og respektfuld dialog.