Jeg har fået nok! Veganisme

Dengang jeg var barn – og det er altså kun 10-15 år siden – var veganere og vegetarer som regel fredelige hippier, der synes det var synd at slå dyr ihjel. Det var egentlig en sympatisk tanke, og eftersom de ikke generede andre mennesker var det til at leve med, og man kunne respektere hinandens spisevaner.

I dag er tendensen en helt anden. Det er efterhånden udbredt, at veganske organisationer laver hærværk og overfuser politiske modstandere. Et af de værste eksempler kommer fra Frankrig, hvor flere slagtere i Lille i sommers oplevede at få smadret deres butiksruder og få dem overmalet med kunstigt blod. https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/slagtere-advarer-om-veganer-vold-flere-butikker-angrebet-af-aktivister/7212654

I Danmark har de indtil videre holdt sig til intimidering, for eksempel da Slagterbutikken Centerslagter Karl Johan i Albertslund, blev udsat for en shitstorm af veganere, fordi de ikke udbød veganske produkter, men kun solgte kød, hvilket en slagter jo gør. Et andet eksempel er Veganerpartiets provokation mod Jakob Ellemann-Jensen der endte med et ”Jeg elsker bacon”, eller da veganerpartiet sammenlignede kødspisning med pædofili. https://www.bt.dk/samfund/veganere-sammenligner-koedspisning-med-paedofili

På mange punkter er de mest radikale veganere nemt sammenlignelige med venstreradikale voldsorganisationer som Antifascistisk aktion, der paradoksalt nok bruger fascistiske metoder i brug i deres arbejde.

Hvorfor er det endt sådan?

Men hvordan er det kommet så vidt, at veganere er gået fra at være sympatiske rundkredspædagoger til voldsparate grøntsagssoldater?

Jeg tror, at en del af svaret skal findes i, at holdninger og politik, efter hvad jeg har observeret, er begyndt at handle mere om, at være uenige med nogen fremfor selv at have en holdning. På den måde opstår der nemmere en aggressiv modstand, i stedet for visioner om hvordan man kan gøre tingene anderledes.

Derfor er veganere gået fra at være veganere fordi de ville gøre noget godt for dyr og natur, til at være veganere fordi de også i høj grad mener at kødspisere er usympatiske og ja, nogle dumme svin.

Jeg har aldrig oplevet, at kødspisere ikke vil respektere en veganers ønske om at vælge kød fra. Der er allerhøjest faldet en kæk bemærkning om at:” Det er da synd at du spiser alt kaninernes mad”. Omvendt kan man som kødspiser risikere en noget mere voldsom reaktion, hvis man støder sammen med en veganer.

Alligevel har den aggressive og højtråbende taktik, som ved mange andre emner, virket. Det er som regel de indflydelsesrige personer i samfundet der bliver skræmt, når et højtråbende mindretal går i gang, og ender derfor ofte med at imødekomme deres krav. For eksempel er der så småt ved at blive indført vegansk og vegetarisk mad og plantebaserede måltider rundt omkring på plejehjem eller andre kommunale institutioner – til trods for at kun 3,9% af den danske befolkning betegner sig selv som vegetarer eller veganere.

https://vegetarisk.dk/statistik-om-danmark/

Det skal være plads til uenigheder, debat og kækt drilleri, men det skal altid foregå på det grundlag, at man respektere modpartens ret til sin holdning.