Hæv valgrets- og myndighedsalderen

Foto fra pixabay.com

I 1969 blev myndighedsalderen i Danmark sænket fra 21 til 20 år og i 1976 til 18 år. Ligeledes blev valgretsalderen sænket fra 21 til 20 år i 1971 og igen til 18 år i 1978.

Valgretsalderen

Jeg har ofte fulgt med i debatten om hvorvidt 16-årige bør have valgret, hvor det forekommer mig at emnet er ganske omdiskuteret på de sociale medier. Jeg har dog undret mig over denne store trang til at give børn et så voksent ansvar. Efter min mening vil dette være en ren katastrofe; vi har tværtimod brug for at sætte alderen op.

Under kommunalvalget i 2017 var jeg med mine dengang 23 år en af de yngste byrådskandidater. Set i bakspejlet var det godt nok ungt – måske ikke for ungt, men i hvert fald tæt på grænsen. Der blev i forbindelse med kommunalvalget lavet store projekter – og jeg deltog selv i tv-programmer – som havde til formål at få flere unge til at stemme. Stemmeprocenten blandt unge (bortset fra 18-årige) var, og er, nemlig markant lavere end gennemsnittet. Se her: http://www.kl.dk/Momentum/Kommunalvalg-er-ikke-hot-blandt-de-unge-id224534/

I stedet for disse mislykkede projekter og lefleri for unge mennesker, burde man kigge mere på hvilke årsager der ligger bag de unges manglende valgdeltagelse. Jeg er ikke i tvivl om, at manglende modenhed er en stor del af forklaringen. En anden årsag kan være den ubehagelige måde der ofte bliver debatteret politik på, især på de sociale medier.

En del unge er interesseret i politik – det er jeg ikke i tvivl om – men interesse er ikke nok. Livserfaring, og samfundsindsigten man herigennem opnår, er mindst ligeså vigtig. Denne erfaring er en forudsætning for, at du kan træffe velovervejede beslutninger.

Myndighedsalderen

Én ting er politik og valgret, noget andet er myndighedsalderen. Jeg mener at uanset hvor man lægger snittet, så bør valgretsalderen og myndighedsalderen være ens.

Mit eneste argument for at hæve myndighedsalderen er nu ikke kun det rent praktiske. Selvom mange unge heldigvis nogenlunde kan administrere deres myndighed som 18-årige, er der også rigtig mange der ikke kan. Som 18-årig kan du blandet andet tage kvik-lån, melde dig til Paradise Hotel eller tage i byen og have ubeskyttet sex på et diskotekstoilet (det sidste kan man selvfølgelig også som 15-årig, men der har forældrene trods alt lov til at stoppe én fra at tage af sted).

Det er selvfølgelig nogle meget karikerede eksempler, men forstå mig ret: Dem der har alderen til det, kan formentlig bevidne, at der er markant forskel på ens dømmekraft, alt efter om man er 18, 21 eller 25 år.

Hvor valgrets- og myndighedsalderen præcis skal være, ved jeg ikke. Det kan være svært at sætte grænsen et sted, men det bliver man jo nødt til. Én ting er jeg dog helt sikker på – 18 år er for ungt.