DJØF og Radikal Ungdom spreder fake news om Martin Henriksen

Johan Emil Rasmussen. Byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Svendborg.

I et omtalt Facebookopslag har tidligere folketingsmedlem og nuværende hovedbestyrelsesmedlem for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, problematiseret at personer med udenlandsk statsborgerskab kan være med til at behandle sager om andre udlændinge. Som konkret eksempel deler han en artikel skrevet af Uwe Max Jensen, der fortæller om en afghansk statsborger med dobbelt statsborgerskab og dermed også dansk statsborgerskab, som arbejder i udlændingestyrelsen. 

Selve opslaget

Martin Henriksen ledsager artiklen med disse ord:

”Efter min opfattelse er det ikke holdbart, at der sidder afghanske statsborgere, eller andre udenlandske statsborgere, i Udlændingestyrelsen, som er med til at afgøre om hvorvidt andre afghanere, og andre udlændinge, kan få lov til at bo og leve deres liv i Danmark.

På mig virker det undergravende for tilliden til udlændingesystemet. Det burde selvsagt være danskere, der træffer afgørelser om den slags. Det handler jo om det danske folk, og ikke om alt muligt andet.

Hvis ens loyalitet eksempelvis er delt ml. Danmark og Afghanistan, så er det dybt problematisk”

Uanset hvad man måtte mene om denne sag, kan der ikke være nogen tvivl om, at det som Martin Henriksen her problematiserer, er statsborgerskabet og dermed også hvor ens loyalitet ligger. Ingen, som i absolut ingen steder, står der noget om eller hentydes til hudfarve eller lignende. 

Screenshot fra Facebook

DJØFs reaktion

DJØF, som jeg indtil denne episode selv var medlem af, ser muligheden for at sværte en politisk modstander til med en berømt og berygtet retorisk finte: stråmanden.

”Retorisk greb hvor man skaber et fejlagtigt billede af sin modparts synspunkter som man så argumenterer imod” https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=stråmand

Her ses hvordan en stråmand udføres i praksis:

Screenshot fra Facebook

Læg specielt mærke til denne passage: ”Det er ikke på nogen måde i orden at udskamme offentligt ansatte på sociale medier, fordi deres navn, hud og/eller hårfarve indikerer, at de har en baggrund, der ikke er 100 % dansk.” 

Læs den engang til og sammenlign så med det Martin Henriksen har skrevet i sit opslag. Hvor er ligheden? Ingen steder? Bingo! Men det er underordnet, for DJØF har allerede formået at skabe en fortælling om hvad Martin Henriksen mener, også selvom det intet har at gøre med virkeligheden – så nemt er det at manipulere med andre mennesker, uhyggeligt men sandt.

Radikal Ungdoms løgne

Hos Det Radikale Venstres ungdomsparti svinger man sig faktisk endnu højere op. ”DER ER RACISME I DANMARK” lyder løgnen i overskriften på deres facebookopslag.

Overskriften følges op af endnu en løgn: ”Martin Henriksen sætter spørgsmålstegn ved om en færdiguddannet jurist kan arbejde i Udlændingestyrelsen pga. sit etniske ophav og politiske ståsted”

Screenshot fra Facebook

Refleksion

Generelt er det min erfaring, at det ofte er den der først formår at fortælle om eller udlægge en hændelse, der ender med at have patent på sandheden, i nogle tilfælde (i hvert fald dette) også selvom det er en historie der er opdigtet ud af den blå luft. Derfor er det også smart, at man så hurtigt drejer historien over på at angribe manden fremfor at forholde sig til det problem som han italesætter.

At Radikal Ungdom er villige til at tage underlødige metoder i brug for at sværte politiske modstandere til, er mindre opsigtsvækkende, da de fægter med åben pande og deklarer sig som en politisk organisation. DJØF derimod udgiver sig for at være en nogenlunde neutral fagforening, hvilket de tydeligvis ikke er. Faktisk blev DJØF i samarbejde med Syddansk Universitet præsenteret som den eneste fagforening da jeg startede på statskundskabsstudiet sidste år.

Jeg hoppede i med begge ben og meldte mig ind, da jeg i sagens natur gerne ville have faglig sparring og hjælp hvis det skulle blive nødvendigt, men efter denne episode har jeg valgt at melde mig ud.

Kender du til lignende sager? Tøv ikke med at kontakte mig på mail@johanemil.dk