De ældre vil gerne have de private tilbud

Johan Emil Rasmussen. Byrådsmedlem i Svendborg Kommune.

Er også bragt i Fyns Amts Avis: https://faa.dk/artikel/debat-de-ældre-vil-gerne-have-de-private-tilbud

Jeg har ofte argumenteret for, at vi skal inddrage flere private aktører på ældreområdet. Det gælder i princippet for alle kernevelfærdsområder, da det giver borgene flere valgmuligheder og højere kvalitet. Men er borgerne så interesserede i de private tilbud? Lad os prøve at tage ældreområdet som eksempel.

Dansk Industri har tidligere undersøgt sagen på landsplan, og i deres analyse finder man en række interessante konklusioner. De fleste ældre vælger i første omgang kommunal hjemmehjælp, når de skal vælge leverandør. Kun 20 procent vælger en privat udbyder. Det interessante er dog, at andelen, der har en privat udbyder, efter nogle år stiger til 35,7 procent. Man har altså først prøvet det kommunale og efterfølgende fundet ud af, at man hellere ville have privat hjemmehjælp.

En forklaring kan være, at de ældre ikke er godt nok informeret om deres rettigheder til at starte med. Derfor er det selvfølgelig noget, vi som politikere også skal være opmærksomme på. Derudover er det indlysende, at mange ældre ikke har været tilfredse med kvaliteten af det kommunale tilbud.

Jo flere valgmuligheder for vores ældre, jo bedre. Det gælder ikke kun hjemmehjælp, men for eksempel også mad og rehabilitering. De ældre vil nemlig gerne have selvbestemmelse i eget liv.