I Danmark giver vi hånd til hinanden

Er det rimeligt, at man skal give hånd til en person af det modsatte køn, hvis man som muslim kommer til et vestligt land?

Det spørgsmål er blevet højaktuelt efter to episoder i henholdsvis Schweiz og Sverige, der må siges at have håndteret spørgsmålet vidt forskelligt.

Lad os starte i Sverige, der efterhånden på daglig basis er god for en skrækhistorie.

Her skulle en ung muslimsk kvinde til jobsamtale. Hun nægtede dog at give hånd, da det var en mand hun skulle til samtale med, og derfor blev jobsamtalen afbrudt.

Hun valgte dog at klage til Diskrimineringsombudsmanden.

Det endte med at en domstol afgjorde, at hun var blevet udsat for diskriminering, og derfor skulle have en erstatning på hvad der svarer til 28.500 danske kroner.

Det var én måde at håndtere det på – lad os gå videre til Schweiz.

Her skulle et muslimsk par interviewes af myndighederne i forbindelse med, at de søgte om statsborgerskab.

De nægtede dog at give hånd til personerne af modsatte køn, og derfor blev deres ansøgning afvist – det gad de Schweiziske myndigheder ganske enkelt ikke at finde sig i.

En anden årsag til afslaget var dårlig integration, men det er vel egentlig to sider af sammen sag.

Hvilken vej skal vi så gå i Danmark?

Jeg er ikke i tvivl, og jeg håber heller ikke du er.

Hvis man ønsker et samfund, hvor man ikke giver hånd til kvinder, så fred være med det, det har man tydeligvis ønsket i Mellemøsten. Problemet opstår, når man kommer til et vestligt land, og forventer at det samme gør sig gældende der.

Hvis man har valgt at bosætte sig i Danmark, må man også indordne sig. Det er sagt 1000 gange før, men det er vigtigt at blive ved med at understrege.

Det er ikke kun et spørgsmål om at tilpasse sig vores værdier, det er også et attitudespørgsmål. Det er ganske enkelt en arrogant og respektløs indstilling, at man føler sig ophøjet over det land man er kommet til, og dette lands normer og værdier.

Heldigvis ser det ud til at gå i den rigtige retning i Danmark. Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Konservative ønsker, at man ved ceremonien hvor man får statsborgerskab, skal give hånd for at få statsborgerskabet, uanset køn.

Kilder:

https://www.dr.dk/nyheder/udland/muslimsk-kvinde-i-sverige-far-erstatning-i-sag-om-give-hand-til-mand

https://www.b.dk/globalt/muslimsk-par-naegtet-statsborgerskab-i-schweiz-for-ikke-at-give-haand

http://nyheder.tv2.dk/politik/2018-08-19-partier-alle-skal-give-hand-for-at-fa-dansk-statsborgerskab